No vas poder venir al Mòdul 3 sobre Violències Masclistes? No pateixis, te’n deixem un resum amb els continguts més destacats.

El mòdul formatiu va resultar molt interactiu i la facilitació de la ponent , la Gemma Altell, psicòloga social feminista, va permetre a les participants compartir experiències pròpies i vincular-ho amb el contingut de la sessió. Al llarg d’aquesta, es va cobrir el binomi sexe-gènere, el sistema heteropatriarcal i com aquest canvia de forma i s’adapta al capitalisme, menystenint aquells individus que no s’ajusten a l’heterocisnormativitat.

El Mòdul formatiu va començar presentant el concepte de gènere i citant a Paul B Preciado. La Gemma va remarcar la importància de baixar el gènere (un concepte amb alta càrrega política) a l’àmbit més quotidià. La desigualtat de gènere per si mateixa és violència, no tan sols aquells actes tradicionalment catalogats com a violents.

  • El sistema sexe-gènere crea una desigualtat on l’home o allò masculí té una posició de poder i de valor superior a allò que no ho és.
  • El sistema patriarcal no parla tan sols d’homes i dones, sinó també d’adultcentrisme i violència institucional (té molta més importància el que diu un jutge que no pas el que diu un víctima de violència sexual). l’Androcentrisme també ens determina com la mirada masculina del món preval per sobre de la resta. → Es veu molt clar amb el tema del llenguatge. El món està orientat, dirigit i conformat vers els homes (cis, heterosexuals, blancs, amb poder adquisitiu alt).

La Gemma ens va recordar com el treball d’un home mai està conceptualitzat com el d’una dona (àmbit públic vs àmbit privat). Una de les coses que trobem amb el masclisme és que aquest és camaleònic, i en va posar exemples com ara:

  • Medicina: A mesura que s’han incorporat les dones en l’àmbit mèdic, aquest s’ha vist desprestigiat.
  • Cuina: Amb la cuina ha passat el contrari, ha agafat més prestigi a mesura que els homes s’hi han dedicat més. La mirada que s’hi posa, aporta més valor.

La següent part va versar sobre la comparació d’atributs atribuïts a homes i dones a causa del sistema sexe-gènere. “La masculinitat hegemònica no dubte, no s’equivoca…”. Quan trenques la norma del rol que s’atribueix a nivell individual, la societat et penalitza.

  • El sistema justifica les agressions sexuals vers les dones i a la vegada culpabilitza la dona (m’està provocant, ella ho buscava, etc.).

Vam voler entrar en detall sobre pel la invisibilització de la sexualitat femenina i en particular la invisibilització de la masturbació de les dones. Tot això alimenta aquesta idea que el sexe és més important pels homes que per les dones.

La socialització de gènere tradicional → Tot el que es desplega a partir del moment en què se t’atribueix una identitat de gènere. No és tan sols com ens veuen sinó com nosaltres mateixes ens veiem. Repeteix la idea del masclisme camaleònic i com aquest es veu reflectit en els mitjans, en els anuncis i en tots els aspectes de la vida diària.

 

Categories: Instruïm-nos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *